Czasy, kiedy amatorzy „złocistego napoju z pianką” mieli do wyboru tylko kilka gatunków piwa, minęły bezpowrotnie. Do niedawna piwosze mogli kupić tylko wyroby, wytwarzane metodami przemysłowymi, z kilku browarów krajowych lub ewentualnie drogie piwa importowane. Od kilku lat zapanowała w Polsce moda na piwa rzemieślnicze. Są to rodzime, niepasteryzowane produkty wyrabiane przez małych piwowarów. Gatunków piw rzemieślniczych jest dużo więcej niż popularnych marek z dużych koncernów browarnianych. Piwa rzemieślnicze w pubie cieszą podniebienia licznych klientów, którzy coraz częściej sięgają po te wyroby. Piwa można nie tylko spożywać na miejscu w pubie, ale także można kupić na wynos, do spożycia w domu.
Dla piw rzemieślniczych charakterystyczny jest niepowtarzalny smak i niezwykły design etykiet i butelek. Piwa są zwykle produkowane w małych, limitowanych seriach, nawet można pokusić się o stwierdzenie, że każda partia jest wyjątkowa i niepowtarzalna. Piwa rzemieślnicze są mętne, niefiltrowane.